Білоцерківська громада
Полтавська область, Миргородський район

Як позбутися капустянки на городі

Дата: 03.06.2024 15:16
Кількість переглядів: 73

Фото без описуКапустянка, вона ж вовчок звичайний або ведмедка є одним із найнебезпечніших шкідників для рослин. Шкідник може звести нанівець всі зусилля городника, частково або повністю зіпсувавши урожай. Личинки і дорослі особини прокладають в землі численні тунелі, підгризаючи все коріння, яке зустрічається у них на шляху, виїдаючи посіяне насіння і пошкоджуючи сходи.

Від пошкодження капустянкою молоді рослини зазвичай в'януть і легко висмикуються з ґрунту, дорослі рослини хворіють, а їх врожайність істотно знижується. На полях шкідник пошкоджує кореневу систему злакових рослин (жито, пшениця, кукурудза, овес), бобових і баштанних культур, а в коренеплодах овочів і бульбах картоплі прогризає великі порожнини. Щодня одна капустянка може пошкодити 10-15 рослин і в короткі терміни знищити посадки, а численні личинки, що з'являються в кінці літа, зіпсують рослини що залишилися. Найбільшої шкоди капустянка приносить рослинам в теплицях. Сприятливий мікроклімат і постійна температура сприяють швидкому розмноженню шкідника.

Всеїдність і широкий ареал поширення змушують садівників і городників використовувати різні способи боротьби з капустянкою. За раз самка відкладає до 300 яєць, тому боротися з ними необхідно постійно.

Оскільки, шкідник здатний знищити ваш урожай, щойно ви помітите його появу на ділянці, потрібно одразу вживати заходів. Розповідаємо про ефективні способи боротьби з капустянкою, які не шкодять рослинам.

Найкращий час для боротьби з цими шкідниками – період яйцекладки, який триває від травня до липня. Заходи боротьби мають бути направлені на створення несприятливих умов для їх розвитку. В боротьбі з капустянкою добре допомагає глибоке розпушування ґрунту у міжряддях протягом вегетаційного періоду. Шкідники гинуть від механічного впливу, до того ж, поліпшується водо - і повітропроникність ґрунту.

Враховуючи, що ці прийоми потребують значних фізичних зусиль, поєднайте їх з іншими методами боротьби.

Ефективні способи боротьби з капустянкою, які не шкодять рослинам:

  • Одним із найцікавіших способів боротьби з капустянкою є висаджування квітів навколо грядок. Шкідникам не подобаються різкі пряні аромати (часник, коріандр, розмарин, чорнобривці, хризантеми), тому рослини з таким запахом можна використовувати в якості бар’єру. Також розставлені на ділянках на відстані 1,5 м зелені хвойні гілки допоможуть відлякати цього шкідника.
  • Якщо ви натрапили на капустянки, залийте їх мильним розчином. Можна скористатися не лише милом, а й звичайним пральним порошком. Ведмедки не люблять мийних засобів, через деякий час вилазять на поверхню ґрунту. Тут їх можна зловити і знищити.
  • Можна зробити спеціальні солодкі пастки-приманки. Візьміть скляну банку, краї обмажте варенням чи медом, покладіть пару ложок у середину. Закопайте банку в городі так, щоб її краї опинилися на рівні ґрунту. Вночі капустянки поповзуть на запах солодкого, а, потрапивши всередину такої пастки, вже не виберуться назовні.
  • Приманка з пивом. Можна зробити подібну пастку з пивом, де замість солодкої приманки використовувати пиво. Капустянки люблять свіже пиво. У пляшку з широким горлом налити свіжого пива і закопати її у землю під кутом 45 градусів, щоб верхній край горла був на рівні поверхні ґрунту. Лунку оббризкують водою і прикривають яким-небудь матеріалом і насипають зверху трішечки землі.
  • Ефективно у боротьбі з капустянкою використовувати настій валеріани. В 10 л розчинити 3 столових ложки валеріани. Щотижня після основного поливу рослин під кожен кущ чи дерево виливати по склянці приготованого розчину. Звичайно, 3-4 тижнів вистачає, щоб капустянка зникла.

Також для боротьби з капустянкою восени викопайте рови глибиною до 50 см і шириною близько 40 см. Їх треба засипати гноєм. Шкідник, шукаючи місце для зимівлі, перейде ближче до рову. А так як надворі скоро встановиться низька температура, комахи просто вимерзнуть у пастці.

 

Що стосується хімічного методу боротьби, то при виявленні пошкоджень рослин капустянкою, необхідно провести обробку препаратами, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», а у приватному секторі від капустянки необхідно застосовувати препарати, дозволені для роздрібного продажу населення, згідно «Переліку».

Захисні обробки сільськогосподарських культур при підвищених температурах, вище 25ºС, найефективніше проводити у ранішні і вечірні години, при суворому дотриманні техніки безпеки.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області наголошує, що під час проведення заходів з використанням засобів захисту рослин слід суворо дотримуватися регламентів застосування пестицидів.

 

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області, Лариса БІЛОКІЗ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень