Білоцерківська громада
Полтавська область, Миргородський район

Професійне свято працівників освіти: інформація від Пенсійного фонду

Дата: 08.10.2024 11:44
Кількість переглядів: 15

Фото без описуНа даний час за працівниками освітніх закладів зберігається право виходити на пенсію за вислугою років до досягнення 60-річного віку. Раніше визначеного законодавством терміну можуть піти на заслужений відпочинок вчителі, вихователі або викладачі, які набули необхідний педагогічний стаж роботи.

Нормативною базою щодо призначення пенсії працівникам освіти на даний час є п. 2.1 та п.16 Розділу XV Прикінцевих Положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.” Згідно із законодавчими вимогами, для дострокового виходу на пенсію працівнику освіти необхідно мати стаж 26 років і 6 місяців, набутий на 11 жовтня 2017 року. При цьому незмінною залишилася вимога, що пенсія за вислугу років призначається при залишенні роботи, яка дає право на пенсію даного виду. У разі повторного працевлаштування на будь-яку роботу педагогічного спрямування виплата пенсії може припинитися.

Розрахунок пенсії для педагогів здійснюється з урахуванням середньомісячного заробітку, який людина одержувала перед припиненням роботи. Розмір пенсійної виплати залежить від двох показників - коефіцієнту стажу та коефіцієнту середньомісячного заробітку. Зрозуміло, що вчитель, який отримує більшу зарплату та має великий стаж роботи, буде мати більший розмір пенсії.

А для молодих вчителів корисною буде інформація про те, що відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею віку трьох років (стаття 179 КЗпП України) зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи, і до стажу роботи за спеціальністю. Тобто, відпустка для догляду за дитиною зараховується до педагогічного (спеціального) стажу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень